Home  -   Favorieten  -   Contact  -   Mond tot mond  -   Links 

      Oorzaken

      Stress-incontinentie

      Aandrang-incontinentie

      Zwangerschap

      Menopauze

      Bekkenbodemspieren

      Train je spieren

      Andere oplossingen


      Links

      Contact


   

Aandrang-incontinentie
Een andere benaming voor aandrang-incontinentie is urge-incontinentie. Urge (van urgent) duidt goed aan waar het hier om gaat: opeens komt de aandrang om te plassen op en de nood is meteen zo hoog dat er onmiddellijk gehoor aangegeven moet worden.

De dringende behoefte om meteen te plassen kan plotseling ontstaan. Gewoon door de sleutel in het slot te steken, of wanneer je de gordijnen dichtdoet. Maar vaak ook wordt de behoefte om te plassen opgewekt door contact met (koud) water of door kou.

Leeftijd
Als je last hebt van aandrang-incontinentie moet je heel vaak plassen. Vaak meer dan tien keer per dag, zowel overdag als 's nachts. Anders dan de andere vormen van urineverlies is deze vorm van incontinentie leeftijdsafhankelijk: hoe ouder je bent, hoe groter de kans is dat je met deze klachten te maken kunt krijgen. In een derde van de gevallen gaat aandrang-incontinentie samen met stress-incontinentie.

Psychische oorzaken
In veel gevallen is er een lichamelijke oorzaak aan te wijzen voor aandrang-incontinentie, maar ook psychische oorzaken kunnen een belangrijke rol spelen: De angst om urine te verliezen zorgt voor meer aandacht voor het aandranggevoel, waardoor steeds vaker uit voorzorg wordt geplast. Deze angst kan er voor zorgen dat de bekkenbodem onnodig aangespannen wordt, waardoor de druk op de blaas toeneemt.

Examen
Na een tijdje wordt de bekkenbodem ontspannen zonder dat dit gemerkt wordt. Je voelt dan geen verschil meer tussen een weinig gevulde en een volle blaas. Ditzelfde verschijnsel treedt op als je bijvoorbeeld examen moet doen, je kunt dan vaker gaan plassen. Dit is later weer voorbij.


Copyright - Privacybeleid