Home  -   Favorieten  -   Contact  -   Mond tot mond  -   Links 

      Oorzaken

      Stress-incontinentie

      Aandrang-incontinentie

      Zwangerschap

      Menopauze

      Bekkenbodemspieren

      Train je spieren

      Andere oplossingen


      Links

      Contact


   

Bekkenbodemspieren
De bekkenbodemspieren is een groep van spieren die onder in ons bekken liggen. Voor het gemak praten we meestal over de bekkenbodem. Ze vormen letterlijk de bodem van ons bekken. Een verzwakking of een beschadiging van deze spieren (bijvoorbeeld door een bevalling) is een bbelangrijke oorzaak van onvrijwillig urineverlies.

Je bekkenbodem bevindt zich aan de onderkant van het bekken en vormt samen met de botten van je bekken de onderkant van de buikholte. Het is een geheel van zenuwen, banden en spieren dat ervoor zorgt dat je de blaas, de darm en de vagina af kunt sluiten als je dat wilt.

Seksualiteit
Deze spiergroep geeft steun aan de organen in de buik (blaas, urinebuis, baarmoeder, vagina en darm) en kunnen onze blaas en darm afsluiten waardoor we in staat zijn urine en ontlasting op te houden. Ook is de bekkenbodem erg belangrijk bij seksualiteit. Het zijn namelijk deze spieren die ritmisch samentrekken tijdens een orgasme.

Elastiekje
De spieren van de bekkenbodem zijn normaal een beetje aangespannen. Niet teveel en niet te weinig. Je kan het vergelijken met een elastiekje. Als het te strak staat heeft het geen veerkracht, maar als er geen spanning is, hangt het los en heeft het ook geen functie. Met de bekkenbodemspieren werkt het eigenlijk op dezelfde manier.

Spieren versterken
Of bekkenbodemklachten te voorkomen zijn, is niet eenvoudig te zeggen. Voor vrouwen die nog kinderen willen krijgen, luidt het advies om al tijdens de zwangerschap oefeningen te doen om de bekkenbodemspieren te versterken. Bij een zwakke bekkenbodem is het belangrijk de bekkenbodemspieren door middel van oefeningen te trainen. Vaak verbeteren de klachten, in andere gevallen kunt u met oefeningen voorkomen dat ze verergeren.


Copyright - Privacybeleid