Home  -   Favorieten  -   Contact  -   Mond tot mond  -   Links 

      Oorzaken

      Stress-incontinentie

      Aandrang-incontinentie

      Zwangerschap

      Menopauze

      Bekkenbodemspieren

      Train je spieren

      Andere oplossingen


      Links

      Contact


   

Menopauze
Naast zwangerschap is ook de menopauze een moment in het leven waarop hormonale veranderingen kunnen leiden tot onvrijwillig urineverlies.

De menopauze neemt veel ongemakken met zich mee en urineverlies is er daar een van. Hoewel urineverlies op vrijwel iedere leeftijd boven de 35 jaar voorkomt, zien we een toename van de klachten bij vrouwen die in de overgang zijn geweest.

Hormonenhuishouding
Een verandering in de hormonenhuishouding is een van de belangrijkste redenen daarvoor. De verminderde hoeveelheid aan vrouwelijke geslachtshormonen na de menopauze is daarvoor verantwoordelijk. Maar er zijn meer oorzaken aan te wijzen.

Weefselveroudering
Tijdens de menopauze doet zich een tekort aan oestrogeen voor. Dit heeft als belangrijk neveneffect dat het weefselveroudering kan versnellen. De vaatvoorziening wordt minder, het slijmvlies van de urinebuis wordt dunner en het spierstelsel van de bekkenbodem verzwakt.

Veroudering
Net als de rest van het lichaam, veroudert ook het urinewegstelsel. De blaasspier wordt minder krachtig en de sluitspier verzwakt. Lichamelijk zwaar werk, overgewicht en veelvuldig hoesten kunnen dan weer zorgen voor langdurige belasting van de bekkenbodem. Het dagelijks oefenen van de bekkenbodemspieren kan een effectieve manier zijn om de klachten tegen te gaan.


Copyright - Privacybeleid