Home  -   Favorieten  -   Contact  -   Mond tot mond  -   Links 

      Oorzaken

      Stress-incontinentie

      Aandrang-incontinentie

      Zwangerschap

      Menopauze

      Bekkenbodemspieren

      Train je spieren

      Andere oplossingen


      Links

      Contact


   

Verschillende oorzaken
Lachen, niezen, tillen, hoesten. Stuk voor stuk kunnen dat momenten zijn dat je opeens voelt dat je een klein beetje urine verliest. Urineverlies kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder lees je er meer over.

Urine wordt opgeslagen in de blaas tot deze vol raakt. Naarmate de blaas voller wordt, voel je meer aandrang om te plassen. Rond de uitgang van de blaas zit een kringspier die de blaas afsluit. Zonder die kringspier zou je voortdurend urine verliezen. De blaas wordt op zijn plaats gehouden door de bekkenbodemspieren. Als je plast, ontspant de kringspier, de blaas trekt zich samen en de urine loopt naar buiten.

Wanneer je vermoed dat er puur medische redenen zijn waarom je urine verliest: wacht niet langer en maak een afspraak met je huisarts. Medische oorzaken voor urineverlies kunnen te maken hebben met een eerdere medische ingreep, gebrek aan behandeling tegen bedplassen toen je jong was of simpelweg een te kleine blaas.

Meestal echter is urineverlies iets dat zich in de loop van je leven ontwikkelt. Veel vrouwen denken dat het een kwaaltje is waar alleen oudere vrouwen mee te maken hebben, maar dat is beslist niet het geval. Een kwart van alle vrouwen boven de 35 jaar heeft er last van. Daarmee is urineverlies een aandoening die evenveel mensen treft als bijvoorbeeld hooikoorts.

Verslapte bekkenbodemspieren spelen meestal een belangrijke rol bij urineverlies. Een belangrijke oorzaak voor het uitrekken en verzwakken van bekkenbodemspieren is een bevalling of leeftijd. Ook tijdens de zwangerschap hebben veel vrouwen regelmatig last van urineverlies.

De menopauze kan ook een oorzaak zijn voor een verminderde controle over de blaas. Na de menopauze produceert het lichaam minder oestrogeen, wat ook invloed heeft op de buikspieren. Als gevolg hiervan verschuift de blaas en werken de spieren rondom de urinebuis minder efficient.


Copyright - Privacybeleid